Додати в обране
Дзвоніть нам за телефоном: +38(044) 486-87-68
Віддані Україні, відкриті світу!
Талановитий учень ліцею вразив слухачів Білого дому 20 січень 2017

Талановитий учень ліцею вразив слухачів Білого дому

- Для мене концерт в Білому домі став нереальною подією, - відверто каже Ілля Бондаренко. - Вперше я побував у США, коли нас запросили виступити на концерті в штаб-квартирі ООН з презентацією проекту «Пазли Вічності». Тоді ми виконували твори Баха в джазовій обробці Наталії Лебедєвої і твори українських композиторів, в тому числі «Щедрик» (також в джазовому аранжуванні Наталії). Вперше я грав його на Майдані під час Революції гідності. Тоді ж у нас був запланований концерт барокової музики у філармонії, навколо якої розгорталися трагічні події, все горіло. У нашому проекті був задіяний музикант із Санкт-Петербурга Костянтин Щеников-Архарів. Дуже боялися, що він не приїде. Коли Андрій Вікторович поїхав на вокзал зустрічати його, з потяга вийшла тільки одна людина - наш музикант з лютней (старовинний струнний інструмент).
Представлену на Майдані версію «Щедрика» ми повезли і в ООН разом з фотовиставкою Ігоря Гайдая Faces of Freedom. Maidan ( «Особи свободи. Майдан»). Після виступу до нас підійшов Посол України в ООН Юрій Сергєєв і сказав, що нам необхідно виступати в Білому домі, просувати свою програму. «Потрібно, щоб вас почули в Америці, вам є чим поділитися», - сказав він. І ось тоді ми загорілися бажанням потрапити в Білий дім.
- Як вам це вдалося?
- Не існує спеціального конкурсу або заявок. Це все робота нашої команди, культурної дипломатії, зусилля багатьох людей, представників української діаспори, допомога меценатів. Щороку на великодні і різдвяні свята Білий дім стає відкритим для відвідувачів. Люди приходять в президентську резиденцію на екскурсію, а по її завершенні в головному холі їх чекає концерт. Відвідувачів запрошують туди групами до 100 чоловік, вони слухають хвилин 15, потім впускають наступну групу. І так весь день.
Для мене це було дуже відповідально, адже ми виявилися єдиними представниками України і єдиними американськими артистами на торжестві. Грали понад дві години, потім нас попросили продовжити виступ на півгодини, потім ще на стільки ж. Публіка ніяк не хотіла відпускати. Нас послухали близько п'яти тисяч американців. Після виступу люди підходили, запитували, де можна купити наші диски. Свої диски ми передали і Бараку Обамі. Адже він дуже любить джаз і сам грає на фортепіано.
Щиро дякуємо за підтримку виступів у Білому Домі Богдану Гаврилишину (1926-2016), Олегу Бахматюку, America Center for a European Ukraine, Моргану Вільямсу, U.S.-Ukraine Business Council (USUBC), Володимиру Лавренчуку, Райффайзен Банк Аваль, спільноті Івано-Франківців у Вашингтоні, громаді міста Арлінгтон, Церкві Св. Юрія у Нью-Йорку, її настоятелю о. Еміліяну та отцям церкви, Українському музею в Нью-Йорку, Fondation “Vidrodjenia” та Фонду Богдана Гаврилишина, Посольству України в США та Відділу культурної дипломатії МЗСУ.

Продовження статті: http://fakty.ua/228861-15-letnij-skripach-ilya-bondarenko-na-torzhestve-v-belom-dome-nas-poslushali-okolo-pyati-tysyach-amerikancev

Назва англ:  A talented student of the Lyceum students impressed the White House
Текст анонса En:  violinist Ilya Bondarenko: "At the ceremony in the White House have listened to about five thousand Americans"
Всі новини